Uit een recent onderzoek van TNO is gebleken dat een op de vijf werknemers die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, geen duidelijke afspraken hierover hebben gemaakt met hun werkgevers.
Toename van Thuiswerken na de Pandemie
De coronapandemie heeft geleid tot een significante stijging in het aantal werknemers dat thuiswerkt, en volgens TNO is deze trend voorlopig niet aan het veranderen. Ondanks dat bijna twee derde van de werknemers nog steeds volledig op locatie werkt, is het aantal uren dat thuis wordt gewerkt in de laatste vier jaar toegenomen van gemiddeld 2,6 uur naar bijna zeven uur per week.
Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid rondom het thuiswerken. Hoewel de meerderheid van de werkgevers thuiswerken toestaat, is dit slechts bij een op de drie werknemers formeel vastgelegd. Bijna de helft van de respondenten gaf aan dat er op informele wijze een regeling was getroffen, terwijl bij een op de vijf werknemers er helemaal geen afspraken waren gemaakt over thuiswerken.
Hybride Werkmodel Groeit in Populariteit
Het hybride werkmodel, waarbij werknemers zowel thuis als op locatie werken, heeft voornamelijk aan populariteit gewonnen onder werknemers die al voor de pandemie thuiswerkten. Voor bijna twee derde van de werknemers is het vanwege de aard van hun werk niet mogelijk om thuis te werken, een lichte daling vergeleken met de situatie voor de pandemie.
Werknemers die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, combineren dit over het algemeen met werken op locatie. Slechts een klein percentage, 6 procent, werkt volledig vanuit huis, terwijl de rest gedeeltelijk (14 procent) of hoofdzakelijk (14 procent) vanuit huis werkt.