De failliete winkelketen Big Bazar zal geen doorstart maken, zo hebben de curatoren medegedeeld aan het personeel. Ondanks de interesse van één partij in het voortzetten van de koopjesketen, werd het bod als ontoereikend beschouwd voor de overgebleven voorraden van Big Bazar, waardoor de curatoren het voorstel hebben afgewezen.
De curatoren legden aan de medewerkers uit dat hun hoofdtaak is om zoveel mogelijk geld uit de boedel te vergaren voor het aflossen van schuldeisers. Dit maakte het onmogelijk om akkoord te gaan met een voorstel waarbij slechts een fractie van de oorspronkelijke inkoopwaarde voor de resterende artikelen werd geboden.
In de voorgaande weken hebben ook andere partijen interesse getoond, maar deze waren enkel geïnteresseerd in de voorraad en niet in de voortzetting van de winkels. Ook met hen is geen overeenkomst bereikt vanwege onvoldoende biedingen.
Kortingen
Om toch nog enige waarde te recupereren, zullen de curatoren in de komende periode de voorraad van Big Bazar zelf uitverkopen vanuit de resterende winkels. Er zullen kortingen worden gegeven, zoals gebruikelijk is bij faillissementsuitverkopen.
Het faillissement van Big Bazar, uitgesproken door de rechtbank in Amsterdam eind vorige maand, kwam na een periode van financiële onrust en groeiende klachten over onbetaalde rekeningen. De keten, die al veel winkels had gesloten, telde op het moment van faillissement nog ongeveer negenhonderd werknemers en minder dan honderd winkels.
Teleurstelling
In een poging om het bedrijf te redden, ondernam Big Bazar deze zomer verschillende initiatieven, zoals het aanvragen van een schuldenexpert om orde op zaken te stellen.
Echter, door aanhoudende verzoeken voor een faillissement van ontevreden verhuurders en leveranciers, belandden deze reddingspogingen telkens in de wacht. Tot teleurstelling van vakbonden en personeel zijn alle inspanningen om het bedrijf te redden mislukt.
Joost Konings, directeur van incassobureau Invorderingsbedrijf, dat spreekt namens meerdere schuldeisers van Big Bazar, betreurt het dat er geen koper is gevonden die een substantieel bedrag voor het merk Big Bazar wilde betalen.
Volgens hem maakt het voor de kleinere schuldeisers niet veel uit, aangezien de opbrengsten uit de boedel voornamelijk naar de Belastingdienst zullen gaan, gezien de fiscus voorrang krijgt bij betalingen door curatoren na een faillissement.
Big Bazar had een schuld van tientallen miljoenen euro’s, waardoor de Belastingdienst een aanzienlijk deel van de recuperatie zal claimen.