Leestijd: < 1 minuut

De honderd grootste woningcorporaties in Nederland zagen in 2022 een aanzienlijke financiële verbetering, met een gemiddelde stijging van bijna 20% in hun operationele kasstroom vergeleken met 2021.

Deze toename is grotendeels toe te schrijven aan de verlaging van de verhuurderheffing, een extra belasting die in 2013 werd ingevoerd, maar nu bijna gehalveerd is.

Een andere factor die bijdroeg aan deze positieve financiële ontwikkeling was de daling in de rentes die corporaties betalen, mede mogelijk gemaakt door gunstigere voorwaarden voor leningen die door één specifieke huisvester werden onderhandeld.

Kosten versus Opbrengsten

Ondanks de verbeterde kasstroom, signaleert Finance Ideas dat de inkomsten vaak onvoldoende zijn om alle uitgaven te dekken, vooral die voor het verbeteren van woningen. De gemiddelde kasstroom per huurwoning bedroeg iets meer dan 1200 euro, terwijl de uitgaven voor verbeteringen, inclusief verduurzaming en renovatie, gemiddeld ruim 1400 euro per woning waren.

Aan de andere kant waren er dalende uitgaven voor nieuwbouw, maar een toename in de handel in huurwoningen. De opbrengsten uit de verkoop van woningen stegen met meer dan 30%, terwijl de uitgaven voor de aankoop van nieuwe woningen meer dan verdubbelden.


Meer verdienen en beter omgaan met je geld?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Top 5 boekhoudprogramma’s


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud – Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin – Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Bron