Leestijd: 6 minuten

Content marketing is een manier van marketing om je potentiële klanten te bereiken. Dit kan zijn met informatieve content, content om sales te doen of om je ‘gezicht’ te laten zien voor branding.

Het is een veelgebruikte vorm van marketing en in sommige gevallen zelfs de core business van bedrijven (zoals op deze site). Goede content helpt je doelgroep namelijk om keuzes te maken en de juiste contentstrategie kan je bedrijf hard laten groeien.

We gaan in dit artikel daarom in op de verschillende manieren om je product of dienst onder de aandacht te brengen met contentmarketing. Hoe relevante content jouw doelgroep om kan zetten tot leads en welke content marketing strategie het beste bij jou past. 

Wat is content marketing?

Content marketing is een manier van marketing waarbij je door middel van content de doelgroep probeert te bereiken. Contentmarketing valt onder de tak inbound marketing omdat je actief probeert de doelgroep naar je toe te trekken.

Zoals de naam ‘content’ al doet vermoeden, is content marketing een breed begrip. Jouw product kan op talloze manieren onder de aandacht gebracht worden. Veelgebruikte manieren zijn:

  1. Blogposts: Regelmatig gepubliceerde artikelen die informatie, inzichten en expertise delen. Ze zijn ideaal voor SEO en het aantrekken van organisch websiteverkeer.

    Contentmarketing en SEO is de combinatie die wij zelf voornamelijk gebruiken op deze website. We schrijven informatieve artikelen die we goed optimaliseren voor de zoekmachines.

    Zodra de artikelen geïndexeerd zijn binnen Google en de andere zoekmachines kan onze doelgroep in de oriënterende fase onze artikelen raadplegen.

    Zo komen ze uiteindelijk op onze website terecht. Jij waarschijnlijk ook via zoektermen gerelateerd aan content marketing?

  2. Video’s: Dit omvat alles, van korte social media clips tot uitgebreide productdemonstraties en tutorials. Video is een krachtig medium voor storytelling en het vastleggen van de aandacht van de kijker.
  3. Infographics: Grafische weergaven van informatie of data. Ze maken complexe informatie snel en gemakkelijk verteerbaar.
  4. E-books en whitepapers: Diepgaande, gedetailleerde inhoud die vaak wordt gebruikt om leads te genereren in ruil voor contactgegevens.
  5. Social media content: Posts, verhalen, foto’s, video’s en andere vormen van content die speciaal voor sociale platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter (X) zijn gemaakt.
  6. Podcasts: Audio-uitzendingen over een breed scala aan onderwerpen. Ze zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen.
  7. Nieuwsbrieven: E-mailcontent die nieuws, updates en andere relevante informatie deelt met abonnees.
  8. Webinars en live streaming: Online presentaties, workshops of seminars, vaak gebruikt voor educatieve doeleinden, productlanceringen of community-engagement.
  9. Case studies: Verhalende beschrijvingen van hoe een bedrijf een bepaald probleem voor een klant heeft opgelost, die de effectiviteit en waarde van hun product of dienst aantonen.
  10. Gebruikers gegenereerde inhoud: Inhoud die door klanten of fans wordt gemaakt en gedeeld, zoals foto’s, recensies of testimonials. Het stimuleren van dit type inhoud kan merkloyaliteit en vertrouwen opbouwen.

Content marketing definitie

De definitie van content marketing is letterlijk: alle vormen van marketing waarbij content (inhoudelike informatie voor de consument / doelgroep) gebruikt wordt om de doelgroep en potentiele klanten te bereiken. 

Hoe werkt inbound marketing door middel van content?

Inbound marketing met behulp van content is in de regel heel eenvoudig. Je maakt content (blogpost, podcast of welke van bovenstaande manieren dan ook) en ‘schiet dit de wereld in’ op de juiste locaties.

Het is de bedoeling dat je hiermee je doelgroep bereikt en dat ze door middel van je content overgaan tot een actie. Dat kan zijn het kopen van je product of dienst, het bezoeken van je website, zich inschrijven bij je nieuwsbrief of wat dan ook.

De ene methode past beter bij jouw bedrijf dan de andere. Het is daarom belangrijk om je af te vragen wie je wilt bereiken en welke manier van contentmarketing hier het beste bij past.

Contentstrategie bepalen, wat moet ik allemaal weten?

Wanneer je als bedrijf besluit om actief aan de slag te gaan met content marketing, zijn er verschillende cruciale overwegingen die gemaakt moeten worden. Dit om ervoor te zorgen dat je inspanningen effectief en doelgericht zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste overwegingen waarmee je met je bedrijf zou kunnen beginnen:

  1. Doelstellingen en doelen bepalen: Voordat je begint met het creëren van content, is het essentieel om duidelijk te definiëren wat je wilt bereiken. Dit kan variëren van merkbekendheid vergroten en klantbetrokkenheid stimuleren tot het genereren van leads en verkoop.
  2. Doelgroep begrijpen: Wie wil je bereiken met je content? Stel een duidelijk beeld samen van je ideale klant door buyer persona’s te creëren. Hierdoor kun je content maken die direct aansluit bij de behoeften en interesses van je publiek.
  3. Content audit uitvoeren: Als je al enige content hebt (zoals blogposts, video’s, enz.), evalueer dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Welke content presteert goed en welke niet? Een audit helpt je te begrijpen wat werkt en waar er ruimte is voor verbetering.

    In feite kijk je hiermee gewoon naar de dingen die je doelgroep al aangesproken heeft in het verleden. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

  4. Kies de juiste contentvormen: Op basis van je doelstellingen en doelgroep, bepaal welke contentvormen (blogs, video’s, podcasts, enz.) het meest geschikt zijn om je boodschap over te brengen.
  5. Contentkalender opstellen: Een contentkalender helpt bij het organiseren en plannen van je contentcreatie en -publicatie. Het zorgt voor consistentie en helpt je team op schema te blijven.
  6. Middelen en budget: Bepaal welke middelen (zowel menselijk als financieel) je ter beschikking hebt voor contentcreatie, distributie en promotie. Overweeg zaken als tools voor contentbeheer, schrijvers, ontwerpers, en promotiebudget.
  7. Distributie en promotiestrategie: Het is niet genoeg om gewoon geweldige content te creëren; je moet ook een plan hebben om die content onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Dit kan via eigen kanalen (zoals je website), verdiende media (zoals gastbloggen) of betaalde media (zoals advertenties).
  8. Meten en analyseren: Bepaal van tevoren welke KPI’s (Key Performance Indicators) je zult gebruiken om het succes van je content marketing inspanningen te meten. Dit kan variëren van websiteverkeer en betrokkenheid tot leads en verkoopconversies.

    Op deze website doen we heel duidelijk ook aan content marketing. We schrijven (hopelijk) interessante artikelen en promoten dit door middel van SEO en SEA in de hoop dat onze doelgroep het leest. Gezien de hoeveelheid bezoekers op de site bereiken we al een heleboel mensen, maar content marketing is nooit klaar.

    Als KPI hanteren we dan ook o.a. het aantal bezoekers, nieuwsbrief inschrijven (zie onderaan dit artikel mocht je nog niet ingeschreven zijn) en de hoeveelheid clicks op onze affiliate links (waarmee we uiteindelijk ons geld verdienen).

  9. Consistentie: Contentmarketing is vaak een langetermijnstrategie, en consistentie is cruciaal. Zorg ervoor dat je regelmatig kwaliteitscontent produceert en distribueert.
  10. Blijf leren en aanpassen: De digitale marketingwereld is constant in beweging. Blijf op de hoogte van trends, nieuwe tools en best practices. Evalueer regelmatig je strategie en wees bereid om aanpassingen te maken op basis van wat je leert.

Doel van content marketing

Het doel van content marketing is het bereiken van je doelgroep. Het is daarmee alleen nog niet gedaan. Aan enkele bereiken heb je niets. Je wilt natuurlijk ook dat je doelgroep vervolgens doen wat je wil dat ze doen.

Je hebt er immers niets aan dat veel mensen je flyer lezen (tenzij je uit bent op naamsbekendheid). Het doel van een contentstrategie is natuurlijk dat je doelgroep ook daadwerkelijk iets doet met de boodschap die je ze mee geeft. Denk aan het kopen van een product of dienst. Doelstellingen die je na zou kunnen streven zijn:

  1. Merkbekendheid vergroten: Een van de primaire doelen van veel contentmarketingcampagnes is het vergroten van de zichtbaarheid en bekendheid van een merk binnen een doelgroep. Door waardevolle en relevante content te delen, kunnen bedrijven zich positioneren als autoriteiten in hun branche en meer mensen bereiken.
  2. Klantbetrokkenheid stimuleren: Content die resoneert met een publiek kan hen aanmoedigen om te reageren, de content te delen en deel te nemen aan discussies. Dit soort betrokkenheid kan de relatie tussen merk en klant versterken en zorgen voor een sterkere merkloyaliteit.
  3. Leads genereren: Door content aan te bieden in ruil voor contactinformatie (bijvoorbeeld een e-mailadres), kunnen bedrijven leads verzamelen. Dit is vaak het geval bij het aanbieden van waardevolle content zoals e-books, webinars of whitepapers.
  4. Onderwijs en informeren: Content marketing kan ook worden gebruikt om klanten en prospects te onderwijzen over producten, diensten of algemene branchekennis. Door klanten te informeren, kunnen ze beter geïnformeerde beslissingen nemen, wat op de lange termijn kan leiden tot hogere klanttevredenheid.
  5. Verkoop stimuleren: Hoewel content marketing vaak wordt gezien als een tactiek voor de lange termijn, kan het ook directe verkoop stimuleren. Content die productvoordelen belicht, klantgetuigenissen deelt of speciale aanbiedingen promoot, kan consumenten aansporen tot aankoop.

Hoe werkt content marketing? De verschillende fases

Om je een beter beeld te geven van de werking van content marketing vind je hieronder een stappenplan. Ongeacht de soorten content die je allemaal kunt inzetten, doorloop je doorgaans altijd deze stappen.

Denk goed na over de customer journey en de beste manieren om de potentiele klant op deze plekken te bereiken.

Door content te maken dat hierop aansluit, kun je jouw product of dienst het beste onder de aandacht brengen.

Fase Beschrijving
Onderzoek & Planning Identificeer doelstellingen en doelen
Bepaal de doelgroep (buyer persona)
Onderzoek onderwerpen en trefwoorden
Creëer een contentkalender
Content Creatie Schrijf de inhoud (bijv. blogpost)
Ontwerp visuals (afbeeldingen, infographics)
Maak video’s of audio-opnames
Redigeer en optimaliseer de content
Publicatie & Distributie Publiceer op het gekozen platform (website, social)
Deel op sociale media, nieuwsbrieven, etc.
Gebruik betaalde promotie indien nodig
Engagement & Interactie Monitor reacties en betrokkenheid
Beantwoord vragen en reageer op feedback
Analyse & Optimalisatie Evalueer de prestaties via analytics tools
Bepaal wat werkt en wat verbeterd kan worden
Maak aanpassingen op basis van feedback
Conversie Klant neemt actie (bijv. aankoop, inschrijving)
Monitor de conversieratio en ROI

Het belang van contentmarketing, mijn persoonlijke ervaring

Persoonlijk vind ik het stimuleren van verkoop heel belangrijk. Dit is heel straight forward en waar de meeste bedrijven content marketing voor doen.

Wat alleen vaak vergeten wordt is dat content marketing autoriteit uitstraalt. Tijdens mijn afstudeeronderzoek (Studie marketing) was dit precies het onderwerp van mijn scriptie. Het eindresultaat was dat potentiele klanten veel waarde hechten aan content op websites. 

Hieruit blijkt namelijk expertise. Om mijn eigen bedrijf als voorbeeld te geven. Een onderdeel van onze dienstverlening is SEO – zoekmachine optimalisatie. Mocht iemand twijfelen aan de kunde van ons in dit geval, zouden ze met één oogopslag kunnen zien dat we (meerdere) websites hebben waar we organische bezoekers op binnenkrijgen.

Als je dat vergelijkt met een ander content marketing bureau die zelf geen enkele bezoeker binnenhalen via SEO is het verschil natuurlijk groot. Contentmarketing helpt je om je te onderscheiden van de concurrenten. Als je dat op de juiste manier doet, levert content marketing je nog jaren GOEDE leads op.


Meer verdienen en beter omgaan met je geld?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Bespaar veel tijd met deze software:

 


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud – Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin – Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!

    Let op: Beleggen is niet zonder gevaar en je kunt je inleg verliezen. Beleg daarom alleen geld dat je kunt missen. Investeren is altijd op eigen risico. Het is één van de opties die je hebt om je vermogen te bewaken.


Bron