Leestijd: < 1 minuut

Op maandag zal de rechtbank in Den Haag zich buigen over de vraag of de verdeling van coronasteun tussen werknemers in loondienst en zzp’ers eerlijk is verlopen. Dit proces komt voort uit een dagvaarding van de Staat door de Werkvereniging, een organisatie die zelfstandige werknemers vertegenwoordigt.

De Kern van het Geschil

De Werkvereniging stelt dat zzp’ers in verhouding aanzienlijk minder steun hebben ontvangen dan werknemers in loondienst. Zelfstandigen zonder personeel ontvingen tijdens de lockdowns een vergoeding tot maximaal het bijstandsniveau voor verlies van inkomen, terwijl werknemers hun netto besteedbaar inkomen konden behouden dankzij loonsteun.

Gelijkheidsbeginsel in het Geding

De organisatie beweert dat de Staat hiermee in strijd heeft gehandeld met het gelijkheidsbeginsel, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. De Werkvereniging had vorig jaar de Staat hierover al aangeklaagd.

Mogelijke Gevolgen van de Uitspraak

Indien de uitspraak in het voordeel van de zzp’ers valt, zou dit kunnen betekenen dat zelfstandigen recht hebben op aanvullende compensatie voor hun gederfde inkomen. Dit kan ook invloed hebben op toekomstig overheidsbeleid bij pandemische situaties. De rechtszaak vindt plaats op maandag om 09:30 uur in Den Haag.


Meer verdienen en beter omgaan met je geld?


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Top 5 boekhoudprogramma’s


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud – Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin – Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Bron