Het expansieve begrotingsbeleid van vele eurolanden belemmert de pogingen van de Europese Centrale Bank om de inflatie te temperen, aldus Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens een panelgesprek.
Centrale banken worden geconfronteerd met overheidsbegrotingsbeleid dat “compleet uit de pas loopt” met de economische situatie, zo merkte Knot op tijdens een bijeenkomst in het Slowaakse Tatra-gebergte. “Er is een gebrek aan bereidheid om bij te dragen aan de stabilisatie van de eurozone-economie.”
Centrale bankiers, inclusief Knot, hebben vaker hun zorgen geuit over de financiële steun die overheden verstrekt hebben aan huishoudens en bedrijven vanwege de hoge energieprijzen. Ze menen dat het geld te ruimhartig is verdeeld onder de bevolking. Deze maatregelen werden genomen juist toen de centrale bank door middel van renteverhogingen probeerde minder geld in de economie te pompen, met als doel de inflatie te verlagen.
Renteverhoging
Knot’s collega Boštjan Vasle, de gouverneur van de Sloveense centrale bank, uitte zijn ongenoegen over het feit dat overheden bijna vier jaar lang lijken te opteren voor steeds ruimere begrotingen. Zijn Slowaakse tegenhanger, Peter Kažimír, suggereerde dat de ministers van Financiën tegenwoordig vooral gericht zijn op het uitgeven van geld. “Ik heb het gevoel dat we de generatie ministers missen uit de tijd van bezuinigingen”, zei Kažimír, die tussen 2012 en 2019 verantwoordelijk was voor de Slowaakse financiën.
De ECB heeft in de afgelopen anderhalf jaar de rente verhoogd tot een recordniveau om de inflatie te beteugelen. Deze hogere leenkosten hebben ook een negatieve impact op de economische groei. Bestuurslid Isabel Schnabel verklaarde in een interview met een Kroatische krant dat het niet uit te sluiten is dat de eurozone hierdoor in een recessie terechtkomt.